Andra sport- och multiarenor i Sverige

Under de senaste 15 åren har något av en “arenaboom” löpt som en korseld genom Sverige. Även om merparten av arenorna byggts i storstadsregionerna har trenden varit stark även på mindre orter. Kanske letar du efter en lämplig plats för ditt nästa arrangemang eller större event? Spana gärna in listan nedan, där vi har sammanställt ett antal svenska sport- och multiarenor som tål att kännas till.

Arenor i Stockholmsområdet

Tele2 Arena är inte bara en svensk arkitektonisk skapelse att känna inhemsk stolthet över. Faktum är att arenan dessutom klassas som en av världens mest framstående och moderna arenor. Tele2 Arena är en så kallad multiarena. Den invigdes 2013 och så sent som i juni 2014 kammade arenan även hem förstapriset i den prestigefyllda tävlingen The Stadium Business Awards, i hård konkurrens med internationella giganter som Madison Square Garden och Wembley, bara för att nämna några. Tele2 Arena har en publikkapacitet om drygt 30 000 personer (sport) respektive 40 000 personer (konsert).

Friends Arena – pompös, citynära och omtvistad. Ja, Friends Arena har onekligen väckt uppmärksamhet och debatt genom åren. Oavsett vad man må tycka om spektaklet så kvarstår arenan som Sveriges nationalarena. Arenan är byggd för att kunna tillhandahålla service och arrangemang för alla sorters underlag: grus, is, parkett och gräs. Friends Arena har även ett öppningsbart tak, vilket möjliggör drift året om. Maxantalet besökare är 75 000 personer.

Tips! För stressade storstadsstudenter är dessutom Stockholm stadion ett gott råd, denna klassiska sportarena tål att besökas för en dos motion och frisk luft mellan tentor och uppsatsskrivning.

Arenor i Göteborg

Gamla Ullevi, den göteborgska fotbollsarenan i Göteborg, invigdes på våren 2009. Förutom att agera hemmaplan för fotbollsklubbar som Gais, IFK Göteborg och Örgryte IS så arrangeras här även årligen merparten av de avgörande matcherna i Gothia Cup (världens största ungdomsturnering). Gamla Ulleviarenan rymmer drygt 18 000 åskådare och har 15 000 sittplatser.

Svenska Mässan – om du inte redan besökt den så borde du genast göra slag i saken. Den här ståtliga mäss- och kongressanläggningen är väl värd ett besök och torde locka betydligt fler än bara sportfantaster. Svenska Mässan/Gothia Towers för med sig en pust av internationell flärd till det gemytliga Göteborg. Ytorna är spatiösa och uppgår till hela 181 000 kvadratmeter, varav drygt 41 000 kvadratmeter utgörs av utställningsplatser. Svenska Mässan besöks årligen av drygt 2 miljoner besökare. 2014 invigdes även Göteborgs högsta byggnad, East Tower, som är ett hotelltorn i direkt anslutning till byggnaden.

Arenor i Malmö

Swedbank stadion – ändå sedan 2000-talet huserar Malmöiternas stolthet Malmö FF på fotbollsstadion Swedbank Stadion. Swedbank Stadion invigdes 2009 och har en publikkapacitet om 24 000 personer.

Malmö stadion – Malmös äldsta arena som är belägen i Stadionområdet. Har anor från femtiotalet, i samband med fotbolls-VM 1958 invigdes den. Malmö stadion har en publikkapacitet på 26 500 personer. 2015 uppgav dock kommunledningen i Malmö att arenan skulle komma att demoleras framöver.

Övriga arenor

Linköping Arena – i Sveriges åttonde största tätort och universitetsnavet Linköping huserar Linköping Arena. I jämförelse med arenorna som nämnts ovan är det en relativt blygsam storlek på arenan: drygt 8300 platser finns det. Invigningen skedde 2013.

Coop Norrbotten Arena – frågar du lokalbefolkningen är det inte nödvändigtvis så att de reagerar på namnet Coop Norrbotten Arena. Kärt barn har många namn och i folkmun går detta charmiga 70-talistbygge istället under benämningen “Delfinen”. Det handlar dock inte om något djurplågeri, utan namnet härstammar istället från det faktum att arenan råkar vara belägen på just kvarteret Delfinen. Arenan används främst till mässor, konserter och en och annan skön åkning på isen, d.v.s. för konståkning. Tidigare har även deltävlingar i Melodifestivalen arrangerats i arenan.