Friends Arena

Få kan väl ha missat att den största arenan på 2010-talet i Sverige heter Friends Arena. Arenan är inte döpt efter den populära tv-serien med samma namn (även om många kanske hade önskat att fallet var så) utan på grund utav Sveriges fotbollsförbunds samarbete med anti-mobbningsorganisationen Friends. Arenan är också Sveriges nationalarena för herrlandslaget i fotboll.

Hur stor kapacitet har arenan?

När man pratar om svenska sportarenor och deras kapacitet handlar det om att man beskriver hur stort intag av folk som arenan klarar av, i form av sitt- och/eller ståplatser. Vid konserter blir kapaciteten oftast större eftersom scenen tar upp betydligt mindre utrymme än vad en gräsmatta eller hockeyrink gör.

Friends Arenas kapacitet vid diverse evenemang är totalt 75 000. När det kommer till anordnade fotbollsmatcher så får upp till 50 000 sittande gäster plats på arenan.

AIK

Det är dyrt att vara sportklubb på elitnivå, det har AIK fått erfara många gånger. Men Allmänna Idrottsklubben (AIK, Gnaget) har sedan flytten från arenan Råsunda (som rivdes till gagn för Friends Arena) haft helt dugliga resultat på fotbollsplanen inne i Friends Arena. Tack vare att det är Sveriges med god marginal största arena så får väldigt många människor plats där inne när det vankas derby mot antingen Hammarby IF, Djurgårdens IF eller varför inte toppmöte med Malmö FF.

Är arenan för stor för lilla Sverige?

Om vi ponerar att Sverige har tio miljoner invånare och arenan får plats med 50 000 individer så får vi således fram att fem tusendelar av Sveriges population rent teoretiskt får plats på Friends Arena. Det är ganska mycket folk, och Friends Arena har haft det svårt med att öka avansen eftersom priset för byggnationen varit så pass omfattande. SvFF har därför marknadsfört sina hemmamatcher aggressivt för att locka så många som möjligt.

Arenan är dock lagom och kanske den enda dugliga i Sverige när en riktig världsstjärna kommer på besök.