Nya Ullevi

I Sveriges näst största stad Göteborg finner du Nya Ullevi som är en av de största arenorna i Sverige. Faktum är att det är Sveriges största arena för konserter och en av de största arenorna i Norden. Arenan byggdes för fotbolls-VM 1958 och har efter det använts av de tre lokala fotbollslagen IFK Göteborg, Gais och ÖIS samt för det svenska herrlandslaget i fotboll. IFK Göteborg, GAIS och ÖIS använde arenan som sin hemmaarena framtill att Gamla Ullevi byggdes. Ibland flyttas enstaka allsvenska matcher tillbaka till Nya Ullevi för att kunna erbjuda en folkfest. Nu används den oftast till träningsmatcher för det svenska herrlandslaget och är fortfarande en nationalarena för det svenska damlandslaget.

En allround arena

Innan Friends Arena byggdes var Nya Ullevi nationalarena för det svenska herrlandslaget och här spelades även Europamästerskapet i fotboll 1992. Nya Ullevi är en multiarena som kan byggas om beroende på vad för event det är. Trots att arenan har några år på nacken är den fortfarande en högaktuell arena och har används till bland annat hästhoppning, Speedway, Monster Jam och friidrott. Under vintern 2009 spelade även det lokala ishockeylaget Frölunda Indians en ishockeymatch utomhus på Nya Ullevi.

Arenakapacitet

Jämfört med en arena i malmo kan Nya Ullevi stoltsera med hela 40 000 sittplatser vid sportevenemang och en kapacitet på 75 000 ståplatser vid konserter. Det gör att arenan fortfarande är en av de populäraste arenorna i Sverige när det kommer till artister. Bruce Springsteen är noga med att alltid hylla Nya Ullevi när han är på besök och faktum är att arenan nästan kollapsade under en av hans konserter år 1985. Skakningarna som uppkom av att de flesta i publiken hoppade samtidigt beror på att marken under arenan består av lera. Därför fick man sätta i stödpelare i marken för att förhindra att något liknande skulle hända i framtiden.