Snart 30-årsjubileum för rund och go’ nationalklenod – Ericsson Globe Arena

Ända sedan invigningen den 19 februari 1986 har hon fascinerat och intresserat oss, denna runda goding till nationalklenod. Ja, vi pratar så klart om Globen. I snart 30 års tid har Ericsson Globe Arena, Globen i folkmun, agerat en varm och välkomnande urmoder i urban miljö – redo att agera värdinna för såväl spektakulära sportevenemang som storslagna musikkonserter.

Endast 8 minuter. Så lång tid tog det för hyllade svenska komikern Mia Skäringer att sälja ut alla tillgängliga platser i Globen inför hennes nästa turné. Denna sfäriska 80-talistpärla rymmer upp till hela 16 000 besökare, dock lyckades legendariska rockbandet Metallica tänja de svenska lagom-gränserna rejält i samband med bandets WorldWired-turné 2018 då hela 17 303 rockfantaster klämde in sig i Globens runda hölje.

I samband med 25-årsjubiléet för några år sedan summerades Globens besökare till inte mindre än 23 miljoner. Svenska sportarenor väcker dock inte enbart positiva känslor bland medborgarna, som ibland upplever att sporten får på tok för mycket plats i förhållande till kulturen.

Globen är den största sfäriska byggnaden i världen. Även om namnet må låta antyda att det bara är en enda byggnad så är det faktiskt precis tvärtom, Globen utgörs av ett flertal byggnader. I praktiken är det enbart själva arenabyggnaden som går under benämningen “Globen”. Den exakta byggkostnaden för Globen har aldrig offentliggjorts, men enligt källor ska det ha rört sig om uppskattningsvis 400-800 miljoner kronor.

Skattebetalarna i Stockholm torde dock vara luttrade vid politikernas positioneringsiver vid det här laget. Och historien förnekar sig inte, nu senast handlar det om Dreamhack som ska hållas i den stora sportarenan till en skattekostnad om 950 000 kronor.

Den som istället för den gigantiska bollbyggnaden är på jakt efter en något mindre arenabyggnad gör klokt i att istället kika på sidobyggnaden Annexet som är minstingen i klassen. I Annexet ryms drygt 4000 besökare. Ursprungligen var den här byggnaden tänkt att användas för ishockeyträningar men med åren har användningen utvecklats och spänner numera över ett brett spann – konserter, mässor och konferenser.

Stockholmarnas favoritglob är en multiarena, snabbt kan hon byta skepnad beroende på vilken typ av evenemang som ska arrangeras. Det är inte bara musikfantaster och sportdårar som upptäckt hennes unika charm, även näringslivet har fått upp ögonen för hennes milsvida utsikt och väljer att arrrangera exempelvis kickoffs, konferenser eller bolagsstämmor här.

För den som suktar lite mer efter “la doce vita” kan det vara klokt att lägga bakom örat att det allra högst upp i byggnaden dessutom finns ett tiotal VIP-lounger som kan abonneras.

Arkitektonisk skönhet i all ära, inget storbygge är givetvis helt utan kontroverser. Så har även Globen varit på tapeten ett antal gånger i ett antal mindre smickrande sammanhang. Ekonomiskt var förlusterna ett faktum fram till 2009, först därefter påvisades svarta siffror. Bakom själva evenemangsverksamheten står Stockholm Globe Arenas, som i sin tur köptes upp av amerikanska AEG.

Namnet då? Företagspr eller demokratisk process? Döm själv. 2009 utlyste telekomjätten Ericsson en namntävling där allmänheten bjöds in att komma med namnförslag. Motkravet var att namnet “Ericsson” skulle ingå, då Ericsson hade tecknat ett 10-årigt sponsoravtal för Globen. “Ericsson Globe” blev det vinnande namnförslaget.

Lite avslutande kuriosa:

Denna runda nordiska urmoder har fått stå värdinna för många märkliga jippon. Bland annat för drygt tio år sedan när en liten faluröd stuga placerades högst upp på Globens tak. Upphovsmannen bakom verket var konstnären Mikael Genber.