Stockholms giganter

I Sverige finns det över 300 stycken ishallar där ishockey spelas men det absolut största arenan, tillika nationalarena, är Ericsson Globe Arena.

Ericsson Globe Arena

Globen, som den kort och gott kallas till vardags, är världens största sfäriska byggnad och en symbol för Stockholm. Arenan välkomnar som mest runt 16 000 åskådare men det beror på vilken typ av arrangemang det är, vid ishockeymatcher är maxantalet 13 850 åskådare. Sedan invigningen 1989 har flertalet hockeymästerskap arrangerats, bland annat tre världsmästerskap, och hockeylagen AIK och Djurgården har Globen som sin hemarena även om de spelar sina matcher på intilliggande Hovet. Pratar man om ishockey minns många fortsatt när Tre Kronor vann VM-guld år 2013.

Flera andra stora sportevenemang har också hållits i Ericsson Globe Arena, bland annat Handbolls-VM, Handbolls-EM (svenskt guld år 2002), Inomhus-EM i friidrott, Stockholm Open i tennis och innebandy-VM. Men också andra typer av evenemang äger rum i arenan:

  • Nelson Mandela talade år 1990
  • U2, Lady Gaga, Beyoncé och många andra stora band och artister har framträtt
  • Metallica har satt publikrekord för denna arena med 17 303 personer år 2018

Ny arena

Sedan Globen stod klar år 1989 har ingen ny ishockeyarena byggs i Stockholm men nu planeras det för en ny multiarena i Flemingsberg, Huddinge. Arenan ska rymma 15 000-18 000 åskådare beroende på typ av evenemang. Om allt går som det ska kan arenan komma att invigas år 2024 och husera ishockey, basket, innebandy och handboll. År 2025 arrangerar Sverige Ishockey-VM men man ser inte att arenan är redo att redan då husera ett så stort arrangemang.

Arenan ska, tillsammans med alla andra förändringar som görs i Flemingsberg, sätta södra Stockholm på kartan. Området är under utveckling och här skapas nu Stockholm South Business District som blir en hubb för internationella affärer och forskning. Här ska 50 000 personer arbeta, bo respektive komma på besök.